H γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης

Απόσπασμα από συνέντευξη του Παναγιώτη Κοσμίδη στην parallaxi. Ολόκληρη τη συνέντευξη θα τη βρείτε εδώ.

Πιστεύω οτι [η γαστρονομία στην Ελλάδα] είναι σε μια εξαιρετική τροχια αναπτυξης. Νεοι ανθρωποι, μορφωμένοι πλεον και με φιλοδοξιες προσπαθούν να εισάγουν τεχνικές και υλικά προσαρμοσμενα στον τοπο μας και τις ανάγκες μας, να αποτιναξουν την μεχρι πρότεινος συντεχνειακη λειτουργεία και τα κλειστα “κλαμπ” του παρελθόντος. Βέβαια το κρατος αποτελεί για αλλη μια φορα τροχοπέδη καθως οι πολιτικες λιτοτητας εχουν γονατίσει τις επισιτιστικές επιχειρησεις και εμποδιζουν τον σωστο τροπο λειτουργειας τους. Παρολα αυτά πιστευω οτι οταν υπαρχει θεληση…

Άλλο το πραγματικό φαγητό και άλλο το φαγητό της μόδας

Άρθρο που έγραψε ο Παναγιώτης Κοσμίδης για την parallaxi. Παρακάτω θα βρείτε ένα απόσπασμα, ενώ ολόκληρο το άρθρο είναι διαθέσιμο εδώ.

…Και πάθανε οι κουζίνες αυτό που παθαίνει μια νεαρά άπειρη όταν της δώσεις όλα τα φιρμάτα ρούχα του κόσμου από όλες τις σεζόν, μαζί με αυτά τα κινέζικα τρέχα-γύρευε. Και από την αγωνία της να ξεχωρίσει, τα φορά όλα μαζί και ξεχύνεται στους δρόμους σαν εμετός της μόδας. Η σαγιονάρα, με το χοντρό καλσόν και το σορτσάκι συνδυασμένα με αμάνικο, κασκόλ και γάντια σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου…

Λόγοι για να βγεις έξω για φαγητό

Άρθρο που έγραψε ο Παναγιώτης Κοσμίδης για την parallaxi. Παρακάτω θα βρείτε ένα απόσπασμα, ενώ ολόκληρο το άρθρο είναι διαθέσιμο εδώ.

Προτιμώ πάντα να βάζω τα πιάτα στο κέντρο ώστε να δοκιμάσω περισσότερες γεύσεις. Το μοίρασμα του φαγητού σηματοδοτεί το ξεκίνημα της κουβέντας: από το αλάτι του πιάτου καταλήγεις να κουβεντιάζεις  την στοργή της μάνας σου, τον πρώτο σου έρωτα,  τα επαγγελματικά σου, μια μεγάλη χαρά και ένα ξεδιάντροπο πάθος.  Παίζει και η επιλογή του ποτού καθώς και η ποσότητα τον ρόλο της στην εμπειρία. Γιατί περί εμπειρίας πρόκειται.

9 εστιατόρια που αγαπάμε!

Απόσπασμα από άρθρο στην parallaxi για το εστιατόριο που έχουμε στήσει, Ο Κήπος του Θερμαϊκού. Ολόκληρο το άρθρο θα το βρείτε εδώ.

Η κουζίνα του, η πιο δημιουργική ελληνική κουζίνα του καιρού μας συνδυάζει αρμονικά στοιχεία μαγειρικών σχολών που αγαπάμε, όπως ας πούμε τα πέστο με ελληνικά φρέσκα υλικά της γης μας. Αυτό το καλοκαίρι απωθεώνεται με πιάτα όπως ο πύργος λαχανικών. Λαχανικά και μανιτάρια πόρτο μπέλο ψημένα στην σχάρα με χειροποίητη κρέμα τυριού, φρέσκα μυρωδικά και πέστο από σπανάκι. Η αργομαγειρεμένη χοιρινή πανσετα μέσα στα υγρά της, γαρνιρισμένη με ολόφρεσκο πουρέ από πατάτα και σπανάκι. Το θράψαλο γεμιστό με ρύζι και λαχανικά, γαρνιρισμένο με γιαούρτι και χειροποίητη μαρμελάδα ντομάτας αρωματισμένη με γλυκό μπούκοβο.

Σαν να τρως σε παλιό αρχοντόσπιτο

Απόσπασμα από άρθρο στην parallaxi αφιερωμένο στο άνοιγμα του καινούριου εστιατορίου που επιμεληθήκαμε, Ο Κήπος του Θερμαϊκού. Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Με γνώμονα την αίσθηση της παρέας που μοιράζεται δημιούργησε σαλάτες μοναδικές, κρεατικά και ψάρια για καλοφαγάδες. Όλα φτιαγμένα από επιλεγμένα ελληνικά προϊόντα ονομασίας προέλευσης που έψαξε με μεγάλη επιμονή. Η εμπειρία του βουβαλίσιου καβουρμά με κουσκουσάκι, της σαλάτας κήπος με ακροκώλιον Ευρυτανίας, το ελληνικό προσούτο, τα ψαράκια που ετοιμάζονται με αγάπη και τα σωτέ καραμελωμένα μανιτάρια που παραγγέλνουν όλοι!